Sant'Angelon linna on yksi kaupungin tunneituimmista maamerkeistä |
Castel Sant'Angelo (Pyhän enkelin linna), Rooman Borgon kaupunginosassa sijaitseva sylinterimäinen rakennus rakennettiin vuosina 120-139 Hadrianuksen hautapaikaksi, mausoleumiksi. Hadrianuksen jälkeen mausoleumiin haudattiin Antoninusten dynastian keisareita ja sukua (Antoninus Pius ja Faustina, Marcus Aurelius, Lucius Verus, Commodus), sekä Severusten hallitsijasukua (Septimius Severus ja Julia Domna, Caracalla ja Geta). 400 -luvulla, keisari Aureliuksen aikana tästä keisarillisesta haudasta muuntui strategisesti hyvin keskeinen Roomaa puolustava linnake kestämään hyökkäykset kaupungin pohjoisesta suunnasta.
Keskiajalla linnakkeesta tehtiin paavien linnoitus ja asuinpaikka. Siellä oli taltioituna myös kirkon rikkaudet sekä valtavat ruoka- viini- ja vesivarastot sekä sotatarvikevarastot. Sant'Angelon linnan nimi tulee legendasta, jonka mukaan arkkienkeli Mikael näyttäytyi paavin rukouskulkueelle vuonna 590 Hadrianuksen mausoleumin päällä työntäen verisen miekkansa tuppeen merkiksi Jumalan vihan loppumisesta eli ruton väistymisestä kaupungista. Kiitokseksi paavi kruunasi linnan enkelipatsaalla.
Rakennuksen huipulla on arkkienkeli Mikaelia kuvaava patsas, josta linnoitus on saanut nykyisen nimensä. (kuka kumma mahtoi keksiä laittaa antennin patsaan välittömään läheisyyteen???) |
Paavien residenssistä on suojattu, salainen kulkuyhteys Vatikaanin palatsiin ja Pietarinkirkkoon (Passetto di Borgo). Passetto on piilotettu järeä käytävä, jota pitkin paavit pääsivät pakosalle vaaran uhatessa Vatikaania. Käytävä on näkyvillä muurina kaupungilla, mutta sen tarkemmin siihen ei pääse tutustumaan. Elokuvassa "Enkeleitä ja Demoneita" Tom Hanks juoksentelee mm. pitkin Passettoa. Tämä kyseinen elokuva kuuluu muuten jokaisen Roomaan lähtijän pakollisiin ennakkovalmisteluihin.
Passetto di Borgo. Aleksanteri VI käytti sitä Kaarle VIII:n miehittäessä Rooman vuonna 1494. Klemens VII pakeni sitä pitkin Rooman ryöstön aikana vuonna 1527. |
Linnoitusta käytettiin myös vankilana sekä teloitus ja kidutuspaikkana. Kuuluja Castel Sant'Angelon vankeja ovat Benvenuto Cellini, Giordano Bruno ja Alessandro Cagliostro. Italian yhdistymisen eli risorgimenton edellä 1800-luvulla Castel Sant'Angelon poliittisten vankien lukumäärä nousi jopa 681 vankiin.
Nykyään linnake toimii museona (Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo). Castel Sant'Angelon linnaan johtaa Tiberin ylittävä antiikkinen silta Pons Aelius, jota kutsutaan nykyään Ponte Sant'Angeloksi.
Huomio, tämä museo (kuten niin monet muutkin museot) ovat maanantaisin kiinni. Se kannattaa huomioida matkasuunniltemassa.Valokuvaaminen museosaleissa on kielletty, museossa on varsin tempperamenttisiä italialaisia muistuttelemassa museokansaa tästä rajoitteesta. Alla joitain linnakkeen kuvauksen sallivilla alueilla otettuja kuvia:
Erikoismainintana näköalat linnoituksen terassilta - aivan mahtava kokemus. Me olimme linnakkeella illan hämärtyessä, ja näköalat öiseen Roomaan olivat huikeat! No words needed:
Suosittelen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!