tiistai 8. huhtikuuta 2014

Trevin suihkulähde - Fontana di Trevi

Kaupungin suurin ja kuuluisin suihkulähde, Trevin suihkulähde kuulunee Rooman "pakollisiin" nähtävyyksiin. Suihkulähde taisi tulla koko maailman tietoisuuteen 60-luvulla Fellinin "Ihana Elämä" eli "La Dolce Vita" elokuvan myötä, jossa Anita Ekberg kahlasi suihkulähteessä. 

Suihkulähde suunniteltiin vuonna 1732 ja se valmistui vuonna 1762 (sekä suunnittelija että rakennuttaja kuolivat ennen valmistumista). Suihkulähteen yksi tarkoitus oli koristaa vesijohdon päätepistettä :) Lähteessä kiertää päivittäin 80 miljoonaa litraa vettä (??) ja sitä samaa vettä kierrätetään myös muissa Rooman suihkulähteissä.

Trevin suihkulähde on rakennettu palatsi Polin 20 metriä
korkeaan ja 26 metriä leveään 
seinämään.
Palatsissa sijaitsee nykyään kansallinen graafisen taiteen museo.
Tai joku sinnepäin =)
Ylin teos edustaa paavin vaakunaa. Vaakunassa ylimpänä paavin kruunu ja Pietarin avaimet. Ylhäällä näkyvät neljä patsasta edustavat veden hyviä vaikutuksia ja niitä neljää asiaa, jotka ovat riippuvaisia vedestä: Ensimmäinen pitää runsaudensarvea ja edustaa hedelmien runsautta. Toisella on päässä vehnää edustaen runsasta viljasatoa. Kolmas pitelee rypäleitä edustaen syksyn runsasta satoa. Neljäs patsas edustaa peltojen ja puutarhojen iloa tuottavia kukkasatoa.

Suihkulähteen suuri tekokallio ja merihevoset
Suihkulähteellä on kaksikin eri nimeä: "Virgin Waters" ja "Trevi" . Ensimmäinen viittaa antiikin legendaan: Agrippa lähetti sotureitaan etsimään vettä Rooman tarpeisiin (siis omiin kylpylöihinsä). Nuori roomalaisneitsyt näytti sotilaille lähteen kolmentoista kilometrin päästä Roomasta. Ja niin Agrippa määräsi kenraaleitaan rakentamaan putkiston lähteeltä Roomaan. Nimi Trevi taas juontuu alueen vanhasta nimestä, Trebium.

Kompleksin keskellä, tekokallion päällä,
seisoo meren jumala Neptunus (Oceanus)
merihevosten vetämässä simpukkavaunussaan.

Barokkiseinän reunasyvennyksiin, Neptunuksen molemmin puolin, on
sijoitettu yltäkylläisyyden (vas) ja parantavan voiman (oik) jumalattaret.

Yltäkylläisyyden jumalattaren kädessä on yltäkylläisyyden sarvi ja yläpuolella on reliefi, jossa Agrippa komentaa kenraalejaan rakentamaan vesiputkiston lähteelle. Parantavan voiman, terveyden jumalattaren kädessä on käärmeitä sisältävä kuppi ja yläpuolella on reliefi neitsyestä, joka osoittaa roomalaisille sotilaille lähteen.

Suihkulähteessä on suuri tekoallas,
jossa kahlaaminen on nykyään ankarasti kiellettyä. 
Neptunuksen molemmin puolin, altaassa hevosten kanssa ovat Tritonit

Tämän nimi lienee veden kesytys, Taming of the Waters. Toinen hevosista on rauhallinen ja toinen levoton. Toinen Tritoneista on vahva ja nuori, toinen vanhempi. Erilaisuudet edustavat meren eri puolia ja niiden muodostamaa täydellistä harmoniaa.

Kaikkien edellä mainittujen yksityiskohtien lisäksi teokseen on sijoitettu kolmisenkymmentä eri kasvia sekä joitakin eläimiä (mm etana, lisko ja leijona).

Suihkulähteen oikeassa reunassa on pieni nurkkaus jossa on pikkuinen juomavesikelpoinen (?) suihkulähde “Fontanina di Fidanzati”. Tämä nurkkaus on rakastuneille ja kihlautuneille. 

Trevin suihkulähteellä on suurimman osan aikaa vuorokaudesta todella paljon ihmisiä. Se on kuulemma erityisen kaunis pimeään aikaan, valaistuna. Suihkulähteellä kannattaa pitää lompsasta, kamerasta ja muusta arvotavarasta todella hyvä huoli, koska alue on aikas täydellinen paikka taskuvarkaille! 


Suihkulähteeseen liittyy uskomus, jos heität veteen kolikon (vasemmalla kädellä oikean olan yli, tai oikealla kädellä vasemman olan yli, seisoen selin lähteeseen ja nimenomaan viimeisenä iltanasi Roomassa) voit olla varma että palaat vielä joskus Roomaan. Toisella ja ehkä kolmannella kolikolla saatat varmistaa myös hääkellojen soinnin =) Suihkulähteeseen heitettyjen kolikoiden kerääminen on asiattomilta ankarasti kielletty. Kolikot tyhjennetään maanantaisin ja varat lähetetään hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2012 oli ½ vuoden tulos jopa 540 000 euroa.


Suihkulähdettä vastapäätä on
Church of Saint Vincent ja Anastasius 
Kirkossa on (1500- luvulta 1900-luvun alkuun hallinneiden) 25 paavin sisäelimiä ja sydämiä balsomoituina kryptan marmoriuurnissa.  

Aukiolta lähtevillä pikkukujilla on runsaasti turisteille suunnattuja kahviloita ja ravintoloita sekä pikkukauppoja. Suosittelenkin suunnistamaan hieman kauemmaksi =)4 kommenttia:

 1. Siinäpäs tulikin varsin antoisa tietoisku! Paljon uutta asiaa ja jo unohtuneen kertausta! Vaikka olen itsekin kolikon suihkulähteeseen asianmukaisesti heittänyt, en ole ainakaan vielä päässyt palaamaan Roomaan, mutta odotellaan odotellaan...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä olin niin täpinöissäni, että unohdin koko kolikon! Ikuinen porttikielto ikuiseeen kaupunkiin :(

   Poista
 2. Luin viime syksyn italiaa tarkoituksenani matkustaa parin vuoden kuluttua Roomaan. Aion palata tähän blogiisi lukemaan uudelleen ja uudelleen. Kiitos tosi paljon näistä tiedoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös Roomaan pitää palata uudelleen ja uudelleen. Muista tehdä kolikkotaikoja suihkulähteellä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!