keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Pantheon ja Piazza della Rotonda



Erittäin suosittu Piazza della Rotondan tori sijaitsee aivan Rooman keskiaikaisessa sydämessä, Centro Storicolla.

Piazza della Rotondollakin kannattaa varoa amatöörinäyttelijöitä,
 jotka saattaa rahastaa poseerauksesta "yllättävän" paljon

Tori on kooltaan noin 60mx40m, Pantheon on toisella puolella ja toisellan suihkulähde obeliskeineen. Torin reunalla on runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Torilta lähtee useita hyvin kapeita kujia erisuuntiin. Piazza della Rotondan tori ja sen ympäristö kuhisi  keskiajalla myymälöitä ja torikojuja kapeine kujineen. Paavi Eugenius IV Conmulder halusi siivota toria ja sen ympäristöä 1400-luvulla. Tori asfaltoitiin ja useita rakennuksia hajoitettiin Pantheonin ympäriltä ja uusia rakennettiin. Purku- ja korjaustöistä huolimatta ympäristö on varsinaista labyrinttiä nykyäänkin. 



Tori on saanut nimensä "rotondan" muotoisesta kirkostaan Pantheonista, kaikkien jumalten ja kaikkien uskontojen temppeliksi. Pantheonin historia on pitkä ja pakanallinen. Se rakennettiin alun perin vuosina 27–25 eKr pyhätöksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille, keisari Augustuksen pojan, Agripan toimesta. Tämä alkuperäinen suorakulmion muotoinen Pantheon paloi maan tasalle ja nykyisen pyöreän ulkoasun temppelille annatti keisari Hadrianus vuosina 118-125 jKr. 

Vuonna 606 "pakanatemppeli" pyhitettiin kirkoksi. Paavi Bonifacius IV pyhitti temppelin tuomalla sinne Rooman katakombeista kärrykaupalla kristillisten marttyrien luita haudattavaksi. Pantheon sai kristilliseen makuun paremmin istuvan nimen Santa Maria ad Martyres. Temppeli onkin toiminut viimeiset 1400 vuotta kirkkona.

Oculus, kattamaton kattoikkuna (halkaisija lähes 9 m)
Rakennuksessa ei ole muita ikkunoita!
(Marmorilattialla on reikiä, joiden alla kaivo
keräämässä aukosta  sisään satavaa vettä!
)
Pantheon on eräs Rooman suosituimmista vihkikirkoista: ikiaikaisen temppelin katon aukosta lankeaa taivaallinen valo vihittävien ylle. Iltapäivisin on vaikea mahtua Pantheoniin sisään, joten mikäli haluat tutustua tähän pari tuhatta vuotta vanhaan temppeliin kunnolla, kannattaa hiippailla paikalle ajoissa, heti aamusta.

Pääalttari
Pantheonin kupoli on pallonmuotoinen kuvastaen taivaankantta. Kirkkosalin korkeus on yhtä suuri kirkkosalin halkaisijan kanssa (43.44 metriä). Tämä luo "täydellisen harmonian ja tasapainon", jossa kaikki jumalat ja uskonnot ovat yhtä tärkeitä. Rakennuksen symmetrinen kupoli on vielä nykyaikanakin hämmästyksen aihe, eikä kaikkea sen rakentamiseen tekniikkaan ja materiaaleihin liittyvää ole pystytty täysin selvittämään.

Vittorio Emanuelle II:n hauta
Temppelissä on paljon ihmeteltävää, ja sinne on haudattu 1500-luvulta lähtien merkkihenkilöitä, kuten taiteilija Rafaello, kuningas Vittorio Emanuelle II sekä muita kuninkaita. 

Rafaelin hauta,
 päällä Madonna del Sasso -veistos
Pyhä Anne ja siunattu Maria
Pyhä Joosef ja Pyhä Lapsi
Pyhä Rasius
Arkkienkeli Gabriel


Pantheonin korinttilaistyylinen eteishalli koostuu eturivin kahdeksasta pylväästä, ja neljästä pylväästä kahdessa taimmaisessa rivissä, välissä pylväikkö jakaantuu kolmeksi laivaksi etruskilaiseen tyyliin. Eteishalli on 33,10 m leveä ja 13,60 m syvä


 Macuteon obeliski ja suihkulähde Pantheonin edessä

Suihkulähteen valmisti Giacomo della Porta 1500-luvulla. Egyptiläinen Ramses II obeliski liitettiin suihkulähteeseen vuonna 1711. Tämä 20 metrinen obeliski on yksi monista Isiksen ja Serapiksen temppelin sisäpihaa koristaneista obeliskeista. Obeliskin yläosaa koristaa vuoret ja tähti Clement XI.

Vesi suihkulähteeseen virtaa Aqua Virgon akveduktin kautta. Sama akvedukti juoksutti vettä Campo Marzion alueelle ja lähellä sijainneeseen Agrippan kylpylään. (Aqua Virgon akvedukti on nykyään betoninen ja johtaa  vettä vain joihinkin suihkulähteisin kuten Fontana della Bracacciaan ja Fontana di Treviin.)

2 kommenttia:

  1. Olen tuolla joskus aikoinaan käynyt, mutta moni kertomasi asia oli jo unohtunut ja kokonaan uuttakin tietoa tuli ihan roppakaupalla. Kiitos siitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun luit :) Todella vaikuttava oli tämäkin temppeli!

      Poista

Kiitos kommentistasi!